Кумски речи

Първи вариант

Скъпи младоженци, уважаеми родители, скъпи гости…

За тези които не ме познават – аз съм Петър Петров и съм кумът на тази сватба. Знаете как стават тези неща – Ванката ме помоли да съм му кум. Аз го попитах: – Защо аз??? Какво съм ти сторил? Той започна да ме убеждава… предложи пари… Аз отговорих, че и дума не може да става… после той предложи повече и ето ме тука сега…

Сега, шегата на страна, искам да благодаря на Ванката за това че ме избра за кум и да му благодаря за приятелството през всичките тези години… За мен това е голяма чест, а и след като приключа със кумската реч ще стане и удоволствие.. Също така искам да благодаря и на Валя че позволи на Ванката да ме покани за кум.

Ванка, помни че ключът към щастливия брак е в три думи, а именно…“ПРАВА СИ СКЪПА!!!“.

Докато готвех тази реч, си мислех че не трябва да ви отвличам прекалено дълго от храната и пиенето, така че вече ще приключвам. Само ми се искаше накрая да дам някой съвет от себе си на скъпите ни младоженци. Някоя моя мъдра мисъл …напътствие, което да им помогне в изграждането на бъдещото им семейство… Но се оказа, че нямам толкова мисли в главата, пък и тези малко, които имам хич не могат да свършат работа като съвети към бъдещото семейство. Но все пак има нещо в което силно вярвам и ще го споделя с тук присъстващите. А то е, че всичко на този свят е любов. И вие сега сте я намерили… И се опитвайте винаги да я пазите и да вярвате в нея, защото само който наистина вярва в любовта, дори когато това е много трудно, само той истински обича и може да бъде обичан.

Сега вече не ми остана нищо друго, освен да вдигна тост за нашите младоженци, Валя и Ванката и за тяхната любов и да им пожелаем тя да бъде основа за дълъг и щастлив брак ! Наздраве!

Втори вариант

Уважаеми гости, за мен е чест да се изправя пред вас.

Предпологам че трябваше да кажа чест и удоволствие, но ако бъда абсолютно честен, Мисля че удоволствието ще дойде след като свърша речта. Но вие не искате да ви говоря за проблемите си; Искате да говоря за щастливата двойка ето тук срещу мен. Затова думите ми са насочени само към тях.

Чувал съм че човек не трябва да избира за спътник в живота човек с който може да живее, а трябва да избере този без който не може да преживее нито миг. Не знам дали това се случва често но вярвам че се е случило на вас. Тук има толкова хора които ви обичат и ви желаят цялото щастие на света а в главите им блестят прекрасни идеи за вашето бъдеще. Аз не знам какво ще бъде то, но знам че след 20тина години, много неща ще се случват без някой да е можел да ги предвиди днес. Но каквото и да стане, и където и да бъдете, помнете че имате взаимната си любов, и вървете напред заедно с нея.Така че с това наум, Искам да ви пожелая само едно: ‘нека любовта ви бъде достатъчно модерна за да оцелее през времето и също толкова старомодна за да остане вечна’.

Трети вариант

Уважаеми младоженци, скъпи родители и гости!

Какво му трябва на човек в тоя живот, за да е щастлив?

Трябват му само 7 неща: хляб и дом, вода и огън, любов и свобода и деца, за да осмислят всичко останало.

Да пожелаем на нашите скъпи младоженци в дома на тяхната любов винаги да гори огън, за да е топло и светло; Винаги да е пресен хляба на разбирателството – живителната вода на радостта; Свободата при тях да е стопанин, а не гостетин, а на трапезта им винаги да има и място, и сърце, и вино поне за още двама – за бог и за добър приятел. И нека всичко това е благословено с деца, защото какъв е смисълът на житеното зърно, ако не се превърне в житен клас?

Да отпием глътка вино – течността, родена от свещения брак на земята и слънцето, и нека нашите добри пожелания Към…………………………/имената на младоженците/ да бъдат и да пребъдат, както ще бъде и ще пребъде техния брак!

НАЗДРАВЕ и ГОРЧИВО!!!

Четвърти вариант

Скъпи младоженци, уважаеми родители, драги гости!

Да произнесеш първия сватбен тост е отговорна и почтена задача и аз съм щастлив да направя това за младото семейство, като от все сърце ги поздравявам с встъпването в законен брак.

Не случайно хората казват, че с любимия и в колибата е рай. Това означава, че и най-горчивата чаша може да бъде подсладена с любов.

Искрено и от цялото си сърце Ви желая съюзът сключен между вас двамата да бъде съюз на любовта, ума, радостта и взаимопомощта във вашия дълъг семеен живот!

Пожелавам Ви да виждате своето щастие в щастието на другия и да благодарите за времето, в което съдбата Ви е запознала!

За Вашето щастливо настояще и безоблачно бъдеще!

Наздраве и горчиво!

Пети вариант

Скъпи младоженци,

Днес е първият Ви семеен празник! Тържество на любовта, доверието и хармонията между Вас!

Честит да е пътят по който ще вървите, благословен да е домът Ви, който ще градите заедно! Здрави и умни да са децата, които ще създадете и отгледате заедно! Чисти и нежни да са мислите Ви един към друг! Пазете откровението между Вас, уважението и искреното си приятелство!

Пазете голямата си любов, топлината на чувствата и пламъка на страстта! Мечтайте един за друг, вдъхновявайте се един от друг!

По-често си казвайте „Обичам те!“, защото това са вълшебни думи, които казани от сърце, могат да изтрият всяка лоша дума и бликнала сълза. Ценете моментите, в които сте заедно, дръжте се за ръце, подкрепяйте се и си помагайте! Отделяйте време да си говорите, да мечтаете, да използвате въобръжението си! Споделяйте си всичко, което искате да си кажете! Уважавайте се, вярвайте си и се обичайте! Това са истинските съкровища, които притежавате! Защото животът не се измерва с богатства и пари, нито с броят на вдишванията които правите,а с мигове (като днешния ден), които спират дъха Ви!

Бъдете истински щастливи!

Горчиво!

Шести вариант

Скъпи мои приятели,

Щастлива съм, че в този ден съм до Вас, виждайки Ви така прекрасни и влюбени! Била съм до Вас и в мигове на радост, и в мигове на тревога и болка. Ще бъда до Вас винаги, когато имате нужда от помощ, съвет, мила дума или просто от приятел! Благодаря Ви, че ми отредихте най-важната роля днес (след Вашата, разбира се)! За мен е чест да бъда Ваша приятелка и кума!

Това което искам да Ви пожелая, няма да прочетете в никоя поздравителна картичка. А всъщност, онова което не се изписва в картичките е най-главното: любов, доброта, вярност и всичко, което украсява живота и искрено ни радва. Това е смехът на дете, майчина усмивка, тихият ромон на дъжда, топлината на слънцето. Вълнувайте се от загадъчната светлина на луната, вълшебното проблясване на звездите, танца на снежинките през зимата и омайващия аромат на цветята. Нека във Вашия дом има мир и съгласие, нека Вашите деца Ви радват, родителите Ви да бъдат здрави, а приятелите Ви верни! Дано очите Ви са винаги отворени за да уловят многоцветието на живота, а сърцата Ви – изпълнени с любов и състрадание към хората! Дано душите Ви никога не познаят самотата и скръбта! Нека по стъклата на Вашия прозорец, нежно се стича дъжда и меко по перваза да се трупа белия сняг! Дано никога в тях да не се блъскат ураганите на бедите!

Искрено Ви желая, винаги, на всички празници, както днес, да бъдете заедно, един до друг. До Вас да са Вашите родители, близките Ви и вашите приятели! На Вас и на всички тях, желая вяра, здраве и щастие!

Честито!